Taierea marului (partea I) – Notiuni generale pentru ingrijirea merilor

Merii sunt pomi de talie mare si viata lunga, fiind foarte vigurosi. Specia ofera mai multe varietati, forme si marimi ceea ce permite sa le utilizam pentru orice tip de gradina, chiar daca avem doar un mica gradinita / patio.
Merii sunt foarte toleranti la taiere in diferite metode, chiar si daca avem de a face cu un spalier de-a lungul unui perete sau gard. Acest lucru ofera mai multe optiuni pentru a alege o forma de arbore, care se potriveste cel mai bine nevoilor si gusturilor dumneavoastra.

Merii infloresc si produc fructe pentru o perioada lunga de timp pe mici ramurele, numite popular “pinteni” adesea numit si “vechi de lemn” ceea ce înseamna ca vom dori sa taiem doar ramurile noi, de anul trecut, in crestere, in spate un pic fata de pinteni.

Deci, fara alte formalitati, sa aruncam o privire la unele dintre cele mai populare moduri de a taia un mar, astfel incat sa puteti incepe de lucru la copaci pe cont propriu.

1. Obiective si calendar

Exista doua obiective in mod normal, atunci cand un taiem un mar:
– Initial pe copacii tineri, sa incurajeze un cadru puternic si solid
– Pe copaci maturi, pentru a mentine forma si de a incuraja productia de fructe

Cel mai bun timp pentru a taia merii este la sfarsitul iernii sau foarte devreme primavara, inainte de inceperea unei noi cresteri.

Singura crestere pe care ar trebui sa se taie sau de a se elimina pe timpul unei lunii a verii, in cazul in care structura este activa, in crestere, este un lastar.

Lastarul marului

Lastarul marului

La copacii tineri si batrani, se elimina toti lastarii care cresc de la portaltoi. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este in timpul verii, cand lastarii sunt cel mai putin probabil sa reapara. Puteti fie sa ii taiati, sau puteti folosi „Sucker Stopper”, care este un produs chimic pentru a descuraja orice lastari de la re-crestere.

Leave a Reply