Taiatul pomilor fructiferi

In literatura de specialitate veti gasi mai multe metode de a contura coroana pomilor. De fapt nu forma copacului este targetul taierii, ci eficienta si sanatatea respectivului pom.

Cele doua metode de taiere a pomilor la care ma voi opri sunt: open center si piramidal.

Taierea pomilor in forma piramidala este specifica soiurilor inalte. Modalitatea e pretabila pentru par si alti pomi fructiferi de talie mare.

Pe scurt trebuie respectate cateva reguli simple. Se pastreaza ramurile care respecta inclinarea fata de verticala la “ora 10 si ora 2”. Unghiul ales ofera rezistenta ramurilor si asigura expunerea solara optima. Ramurile nu trebuie sa se intrepatrunda sau sa se umbreasca. Circulatia aerului este foarte buna in acest caz, oferind un regim prielnic pentru dezvoltarea sanatoasa a plantei. Un pom neaerisit este tinta preferata a daunatorilor.

In cazul formarii coroanei dupa modelul open center, trebuie eliminate toate ramurile care sunt indreptate spre centrul pomului, astfel incat sa urmarim o expunere solara maxima in timpul de vegetatie al pomului. Aceasta metoda este preferata piersicului, caisului, marului, prunului si altor pomi de talie medie.

Ilustrativ am gasit doua filme:

Modelul de taiat al pomilor fructiferi – open center

Modelul de taiat al pomilor fructiferi – Piramidal

Leave a Reply